Oikeilla ikkunoilla säästät energiaa ja euroja

Ikkunoiden energiatehokkuuteen kannattaa investoida etenkin Suomessa, jossa asunnon lämpöhukka tulee vuosi vuodelta kalliimmaksi. Laadukkaat ja ammattitaidolla asennetut ikkunat pitävät lämmityskustannukset kurissa, parantavat asumismukavuutta ja ovat myös merkittävä ympäristöteko.

Ikkunoiden laatu ja toimivuus ovat tärkeä osa kodin ulkoasua ja asumisviihtyvyyttä. Lisäksi meillä Suomen pohjoisessa ilmastossa kannattaa muistaa, että ikkunat vaikuttavat ratkaisevasti asumisen kustannuksiin. Ne voivat aiheuttaa energiahukkaa, joka näkyy lämmityskulujen kautta suoraan lompakossasi.

Energianhinnat nousevat tällä hetkellä Suomessa noin 10 prosentin vuosivauhtia. Vaikka et tähän kehitykseen voi kuluttajana juuri vaikuttaa, voit ehkäistä lämmön ja eurojen karkaamista fiksuilla ja energiatehokkailla ikkunaratkaisuilla.

Ikkunan energiatehokkuus on monen osan summa

Suomessa käytettävä ikkunoiden energialuokitus kertoo niiden energiatehokkuudesta energiamerkillä, joka perustuu kodinkoneistakin tuttuun A:sta G:hen-asteikkoon. Seuraavassa tärkeimpiä energialuokitukseen vaikuttavia seikkoja.

  • Ikkunoiden lämmöneristävyyttä kuvataan lämmönläpäisykertoimella eli U-arvolla, jonka yksikkö on W/(m2K). Mitä pienempi lasiosan U-arvo on, sitä paremmin ikkuna eristää lämpöä.
  • Energiatehokkuuteen vaikuttaa myös auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin eli g-arvo. Se kertoo, kuinka paljon ikkunan ulkopintaan tullut auringonsäteily pääsee lämmittämään huonetilaa.
  • Merkittävä tekijä on myös koko ikkunarakenteen ilmantiiveys tai ilmanpitävyys. Siihen vaikuttavat lasin, puitteiden ja karmien laatu ja niiden väliset liitokset ja avattavien ikkunoiden tiivisteet. Hyvä ilmanpitävyys parantaa samalla äänieristystä.
  • Ikkunoiden lämmöneristävyyttä voidaan tehostaa myös selektiivipinnoitteilla, jotka vähentävät ikkunalasien välistä lämpösäteilyä.

Energialuokituksen määrittelyssä lasketaan edellä mainittujen U-arvon, g-arvon ja ikkunan ilmantiiveyden perusteella vertailuarvo E, joka kertoo ikkunoiden aiheuttaman vuotuisen energiankulutuksen. Esimerkiksi E-arvo 100 kWh/m2,a tarkoittaa, että yksi ikkunaneliömetri merkitsee 100 kWh:n vuosikulutusta.

Vaihtamalla paranee niin mukavuus kuin taloudellisuuskin

Tiimi-Ikkuna toimittaa asiakkailleen vain korkeimman A-energialuokan ikkunoita. Ne valmistetaan aina yksilöllisenä mittatilauksena ja kotimaisena puusepäntyönä, mikä varmistaa juuri kohteeseen sopivat valoisan, vedottoman, meluttoman, helppokäyttöisen ja säänkestävän lopputuloksen.

Mitä pikemmin ikkunoiden vaihtoon ryhdyt, sitä nopeammin nautit paremmasta asumismukavuudesta, säästät rahaa ja pienennät hiilijalanjälkeäsi. Vaihto kannattaa ilman muuta, jos vanhat ikkunat ovat 2-lasiset, puuosiltaan lahonneet, teknisesti toimimattomat tai jo yli 40 vuotta vanhat.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä voidaan parantaa myös ikkunan ja seinärakenteen välistä eristystä ja tiiviyttä. Kustannusten lisäksi vedon ja viileyden tunne vähenee välittömästi. Saatat jopa yllättyä siitä, miten viluisiin oloihin olet huomaamattasi tottunut!

Esimerkki energiatehokkuuden säästöistä

1. Kohteena 1960-luvulla rakennettu noin 140 m2:n talo

  • Kaksilasisia ikkunoita yhteensä 20 m2. Energian hinta 10 s/kWh.
  • Ikkunoiden U-arvo 2,8 W/m2,K, energialuokka G (E-arvo 320 kWh/m2,a).

2. Vaihdetaan uudet ikkunat

  • Ikkunoiden U-arvo 1,0 W/m2,K, energialuokka A+ (E arvo 57 kWh/m2,a).

3. Saavutettu lopputulos

  • Vanha kulutus: 20 m2 x 320 kWh/m2,a
  • Uusi kulutus: 20 m2 x 57 kWh/m2,a.
  • Energiansäästö: 5260 kWh eli 526 € vuodessa.

1980-luvun taloissa vastaava säästö on jonkin verran pienempi ja 1990-luvun taloissa muutamia satoja euroja vuodessa.

Tilaa ilmainen arviokäynti!

Mittaamme, suunnittelemme ja teemme tarjouksen.